Hof van Verbeelding
leve moeder aarde!

Voedselbos

Voedselbos in wording. Hof van Verbeelding is in 2020 gestart met een voedselbos. Inmiddels hebben we 600 bomen en struiken gepland, vele planten gezaaid, geproefd van de oogst, een vergroting van de biodiversiteit bewerkt. Duurzaam samenleven met de natuur, met zorg voor de aarde en de mens en eerlijk delen. Samen op zoek, met vallen en opstaan, genieten, leermomentjes, gezelligheid, samen doen en leren.

De ideale kennismaking met een voedselbos is een rondleiding

Een tuin vol verrassende smaken en planten, een trekpleister voor biodiversiteitsherstel.  Op vraag organiseren we rondleidingen waarbij je kennismaakt met ons voedselbos en ten volle beleeft hoe zo een tuin voelt. Je krijgt uitleg over de opbouw en achtergrond en inspiratie om zelf mee aan de slag te gaan. Combineer het met een overnachting en kom mee doen samen met gelijkgezinden op een groene vrijdag.

Workshops

Groene Vrijdagen

Eén vrijdag in de maand gaan we van 10.00 tot 17.00 in ons voedselbos duiken om verder te werken aan de biodiversiteit. We doen wat er op dat moment moet gebeuren samen met gelijkgezinden, met voorkennis of zonder, iedereen is welkom. We proberen per keer een thema aan te raken, zoals composteren, maaien, … en ook de achtergrond ervan even toe te lichten.
Breng je eigen lunch mee, wij zorgen voor een heerlijke pot soep.
Zie voor data in de agenda of schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Knotwilgen knotten

Om de vier à vijf jaar organiseren we een dag wilgen knotten.
Waar je naast het knotten, met de wilgentakken gaat vlechten, een hekwerk, bank of dome.
Of takkenbussels maken van de kleine takken, die later gedroogd in de pizzaoven worden gebruikt.
Wij zorgen voor warme dranken en versnaperingen en een heerlijke lunch met warme biosoep, brood en beleg.

Wat is een voedselbos?

Een voedselbos is waarin de structuur van jong natuurlijk bos wordt nagebootst, met planten die direct of indirect nuttig zijn voor mensen – meestal eetbare planten. Het kan een tuin zijn met hoge bomen, lage bomen, struiken, houtige en vast planten, eenjarige, wortel- en knogewassen en klimmers, allemaal zo geplant dat er een maximale positieve interactie ontstaat en een minimale negatieve interactie, waarbij de bodemvruchtbaarheid in hoge mate zelfs helemaal door de planten in stand gehouden wordt.

In een voedselbos groeien overwegend overblijvende gewassen, waardoor het een systeem wordt voor de lange termijn. Veel van de gebruikte zijn multifunctioneel: ze vervullen een bepaalde functie of je kunt ze oogsten, maar ze zijn in veel gevallen ook voor andere zaken van belang. De planten staan ook in hoge mate door elkaar, d.w.z. dat er weinig vlakken zijn met maar één enkele soort, en dat elke soort dicht bij vele andere groeit met wederzijds begunstigend effect.

Gilden

We werken met gilden, een ecosysteem rond een boom, bijvoorbeeld een kersengilde:

  • boom is de kersenboom
  • bessenstruiken en nashipeer
  • kruidenlaag, smeerwortel als mineraalpomp
  • brem als bijv. stikstofbinder
  • paddenstoelen
  • klimmer is hier de passiebloem

De bodemvruchtbaarheid wordt in stand gehouden door het gebruik van stikstofbindende planten, zoals de herfstolijf en brem en planten die voedingsstoffen omhoog halen uit diepere bodemlagen, zoals de smeerwortel. Het komt bovendien door de uiterst efficiënte voedselkringloop die zich ontwikkelt in een bosachtig gebied. De bodem wordt in topconditie gehouden doordat het grootste deel van de tijd met planten is bedekt, en de gezondheid van de tui wordt gestimuleerd door het gebruik van planten die natuurlijke vijanden van mogelijke schadelijke dieren aantrekken en van planten die problemen met ziektes verminderen. Ook de diversiteit is van belang: een hoge diversiteit verbetert vrijwel altijd de gezondheid van het ecosysteem.